• Россия, 664033, г. Иркутск,
    ул. Лермонтова, д.132
  • (3952) 42-67-21

full text (pdf)

FEATURES OF FORMATION OF THE PROTECTIVE RESPONSE OF WHEAT PLANTS TO THE FUNGUS DRECHSLERA SOROKINIANA UNDER THE INFLUENCE OF SALICYLIC AND JASMONIC ACIDS

Original title

ОСОБЕННОСТИ ФОРМИРОВАНИЯ ЗАЩИТНОГО ОТВЕТА РАСТЕНИЙ ПШЕНИЦЫ К ГРИБУ DRECHSLERA SOROKINIANA ПОД ВОЗДЕЙСТВИЕМ САЛИЦИЛОВОЙ И ЖАСМОНОВОЙ КИСЛОТ

Authors

L.G. Yarullina1,2, R.F. Isaev3, L.M. Yarullina2, V.O. Tsvetkov2

Contact information

1Institute of Biochemistry and Genetics - Subdivision of the Ufa Federal Research Centre of the Russian Academy of Sciences, Ufa, Russia, Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

2Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education «Bashkir State University», Ufa, Russia, Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

3Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Professional Education «Bashkir State Agrarian University», Ufa, Russia, Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Pages

847-849

DOI

10.31255/978-5-94797-319-8-847-849

Abstract

The effect of presowing treatment of seeds with salicylic (SA) and Jasmine (JA) acids on the resistance of wheat leaves to infection with Drechslera sorokiniana was studied. Treatment with SA and JA contributed to the decline in the degree of infestation of the leaves by the pathogen. Increasing the resistance of wheat to D. sorokiniana under the influence of signal molecules was due to the accumulation of hydrogen peroxide and activation of oxalate oxidase (OxO). The JA had a more intense inducing effect on the activity of OxO and on the content of H2O2 in comparison with SA.